3 av de vanligaste datorproblemen

Har du någonsin stött på problem med din dator som du inte vet hur du ska lösa? Isåfall är du verkligen inte ensam då det är många som råkar ut för detta.

Datorproblem är vanliga och det finns många orsaker till dem. I den här artikeln täcker vi de tre vanligaste problemen som många användare stöter på och ger dig tips på hur du kan lösa dem. Läs vidare för att få koll på de vanligaste problemen och lär dig hur du kan undvika dem i framtiden.

Nu sätter vi igång!

1. Datorn startar inte

Ett av de vanligaste problemen är att datorn inte startar. Det finns många orsaker till detta problem, och det kan vara svårt att avgöra vad som är felet. Några vanliga orsaker till att datorn inte startar är:

  • Problem med strömförsörjningen – Får datorn inte tillräckligt med ström kan det orsaka problem när man ska starta datorn. Kontrollera att datorns strömkabel är ansluten ordentligt och att strömförsörjningen fungerar.
  • Problem med hårddisken – Även skador på datorns hårddisk kan orsaka problem som gör att datorn inte kommer kunna starta. Det kan vara värt att köra en hårddisksdiagnostik för att se om det finns något fel på hårddisken.
  • Problem med operativsystemet – Sist men inte minst kan även problem med operativsystemet orsaka problematik när man ska försöka starta datorn.

Många gånger kan man lösa dessa problem på egen hand genom att felsöka och testa olika åtgärder. Men ibland kan man komma till slutsatsen att det krävs mer avancerad teknisk kompetens eller hjälp från en datortekniker för att lösa problemet.

Det är viktigt att inte försöka reparera något som man inte har kunskap eller erfarenhet att fixa då det kan leda till att man förvärrar problemet eller skadar datorn ännu mer.

2. Problem med installation av programvara

Ett annat vanligt problem är installation av programvaror, särskilt om det gäller operativsystem som t.ex. Windows 10. Det kan vara svårt att förstå och följa instruktionerna för installationen, och det kan finnas många olika orsaker till varför installationen misslyckas. Om datorn inte uppfyller systemkraven för det program du försöker installera kan detta t.ex. orsaka problem. Det är därför viktigt att kontrollera att datorn uppfyller systemkraven innan man försöker installera programmet i fråga.

Är det så att du inte lyckas lösa installationen på egen hand kan man numera lyckligtvis få hjälp med installation av programvara via fjärrstyrning datorhjälp. Det innebär i praktiken att man kan få hjälp utan att behöva lämna hemmet. En tekniker kan då t.ex. hjälpa dig med fjärrstyrning windows 10 och hjälpa dig att lösa problemet med installationen. Detta kan vara ett bra alternativ om man inte har tid eller möjlighet att besöka en tekniker personligen eller om man inte har kunskap eller erfarenhet att fixa problemet själv.

3. Datorskärmen fungerar inte

Sist men inte minst har problemet kring att datorskärmen slutar fungerar. Detta är faktiskt ett vanligare problem än man kanske kan tro, och av förklarliga skäl är det inte helt enkelt för någon utan teknisk kunskap att lösa dessa problem.

Det finns såklart flera olika anledningar till varför datorskärmen kan sluta fungera. Om skärmen plötsligt slutar fungera och du inte vet varför kan det vara värt att kontrollera att kabeln från skärmen till datorn är korrekt ansluten.

I många fall kommer detta att lösa problemet. Om problemet dock kvarstår är det troligen något annat som är fel. Precis som med de andra vanliga problemen som vi redan listat så rekommenderar vi att du kontaktar professionell hjälp vid behov om du känner att du inte kan lösa problemet på egen hand.