5 viktiga råd innan du ansöker om lån utan UC

När du vill låna pengar är det klokt att göra sin research först. En av de viktigaste sakerna att göra är att kontrollera din kreditvärdighet. Ditt kreditbetyg talar om för långivarna om du är en ansvarsfull låntagare eller inte.

Är det så att du har ett lågt kreditbetyg kan det vara svårt att bli godkänd för ett lån. I Sverige är det idag UC som tillhandahåller kreditupplysningar, kreditbevakning och beslutsunderlag för kreditbedömningar till majoriteten av alla långivare i Sverige. Ett lågt och dåligt kreditbetyg hos UC kan därför innebära att du behöver ta ett lån utan UC för att kunna få ett lån beviljat.

Vi förstår att det kan kännas lite rörigt, men var lugn. Läs vidare i den här artikeln och du kommer kunna ta del av 5 viktiga råd som kan vara bra att känna till innan man ansöker om lån utan UC.

Vad är ett lån utan UC?

Ett lån utan UC är ett lån som du kan ta hos en långivare som inte kontrollerar din kreditinformation via UC. De vanligaste alternativen till UC, som används av många långivare när de kontrollerar kreditvärdigheten, är Bisnode och Creditsafe.

Den största fördelen med ett lån utan UC är att du kan få ett lån godkänt även om din kreditvärdighet inte är bra hos UC. Detta kan vara till hjälp, särskilt om du behöver pengar snabbt och inte har tid att förbättra din kreditvärdighet innan du ansöker om ett traditionellt lån.

Vanligtvis rör sig dessa lån om små belopp med kort löptid och hög ränta. Dessa lån kallas för snabblån, kortfristiga lån eller mikrolån.

1. Låna inte pengar för att täcka andra skulder

Om du redan har skulder som du knappt har råd att betala av är det ingen bra idé att ta fler lån. Det gör bara din situation värre och kan leda till större och allvarligare ekonomiska problem i framtiden.

När du letar efter ett lån ska du vara ärlig mot dig själv och din nuvarande ekonomiska situation och tänka realistiskt på vad du har råd att betala tillbaka varje månad. Låna därför aldrig pengar för att täcka andra skulder.

2. Låna endast om du behöver

Nästa råd hänger i mångt och mycket ihop med det första. Låna bara pengar om du verkligen behöver dem och har en god anledning att göra det.

När du blir godkänd för ett lån förväntar sig långivaren att du betalar tillbaka det i sin helhet plus ränta och avgifter. Så om du inte är helt säker på att du kan göra det ska du inte ta ett lån från första början.

3. Jämför dina lånealternativ

Välj inte bara den första bästa långivaren du hittar. Det är viktigt att jämföra dina lånealternativ innan du fattar ett beslut. Det hjälper dig att hitta det bästa erbjudandet för just dig och dina behov.

Räntorna och avgifterna kan variera mycket mellan olika långivare, så det är viktigt att göra sin research och se till att du hittar det förmånligaste alternativet.

4. Kontrollera alltid avgifterna på lånet

Se alltid till att läsa det finstilta innan du skriver under ett låneavtal. Det kan finnas dolda avgifter som inte visas upp lika tydligt som annan information – så kolla upp dem i förväg för att undvika jobbiga överraskningar längre fram.

Och förutom dolda avgifter kan det finnas andra kostnader i samband med att du tar ett lån som inte ingår i dina månatliga återbetalningar. Vissa långivare tar till exempel ut administrationsavgifter som du måste stå för.

5. Betala av lånet så snabbt som möjligt

Om du har tagit ett lån utan UC är det viktigt att du betalar av lånet så snabbt som möjligt. Räntorna är som sagt ofta höga på dessa typer av lån, så ju längre tid det tar att betala tillbaka skulden desto dyrare blir lånet.

Du kan göra detta genom att betala extra varje månad om du har råd att betala tillbaka mer än minimumbeloppet. Det kommer som sagt att bli billigare om du lyckas betala av lånet snabbare än planerat eftersom du då främst minskar dina räntekostnader.