Allt du behöver veta om bygglov

Vem är bygglovhandläggare och behöver du bygglovsritningar för att bygga uteplats, ett växthus, en carport eller ett staket? Det finns väldigt många frågor rörande bygglov som många svenskar runt om i landet undrar kring.

Oavsett om du vill börja bygga ut ditt nyinköpta hus eller renovera det för att öka värdet innan du säljer det så är det bra att förstå hur och när du ska ansöka om tillstånd samt veta vilka konsekvenser du kan riskera om du börjar bygga utan bygglov.

När behöver man inte bygglov?

I majoriteten av fallen kommer du behöva ett bygglov för att bygg om din bostad eller lägga till något på din tomt. Det finns dock vissa undantag där du inte behöver bygglov. Uteplatser, trädgårdar, uthus, tillbyggnader, uthus, väggar och brädor får alla byggas utan bygglov.

I dessa fall behöver du alltså inget bygglov, det du måste göra är dock att skicka in en anmälan till byggnadsnämnden och invänta startbesked innan du kan sätta igång.

Vad behöver man ha fixat innan man skickar iväg ansökan om bygglov?

Innan du börjar ansöka om bygglov måste du kontrollera att din ansökan innehåller alla korrekta uppgifter och ritningar.

Det är mycket viktigt att du bifogar detaljerade ritningar som visar hur det färdiga huset kommer att se ut. Ritningarna måste vara utförda av en professionellt sätt annars riskerar du att din ansökan inte blir godkänd.

Få dina bygglovsritningar ritade av proffs

Det är allt annat än lätt att göra ritningarna för bygglovet på egen hand. Lyckligtvis går det att anlita professionella företag med all den nödvändig kunskap och erfarenhet som krävs för att skapa dina bygglovsritnignar.

Detta kommer givetvis kosta dig en extra slant, men det är definitivt värt det, eftersom du sparar tid och arbete och det kan vara helt avgörande vad det gäller om din ansökan beviljas eller inte. Bygglovsritnigar pris kan variera en hel del beroende på vilket företag du vänder dig till och hur svårt jobbet är. För ett vanligt bostadshus brukar dock det inte kosta mer än 30 000 kr.

Vad händer om man bygger utan bygglov?

Vad händer om du bygger utan bygglov? Om din kommun skulle upptäcka att du har byggt utan bygglov kommer de att kräva en skriftlig förklaring till varför du har byggt utan bygglov.

Om det finns en möjlighet för dig att få bygglov kommer du bli tvungen att ansöka om detta i efterhand. Men om din ansökan inte beviljas kommer du behöva riva allt som du byggt upp eller byggt om. Du kommer även att behöva betala en sanktionsavgift oavsett om du bygglovsansökan blir beviljad eller inte.

Var därför noga med att du alltid ansöker om bygglov innan du påbörjar något arbete.