Allt du behöver veta om elavtal och elpriser

Det är inte särskilt svårt att hitta ett bra elavtal om man vet hur man ska gå tillväga. Faktum är att det är lättare än någonsin tidigare att teckna själva avtalet, när man väl hittat vilket man ska ha.

Vägen dit är dock inte lika enkel, dvs att veta vad man ska titta på och jämföra när man letar nytt elavtal. Många verkar inte riktigt ha koll på hur de ska göra, och det är också därför många inte tar tag i den här förhållandevis viktiga biten.

Vi vill därför upplysa fler om hur man går tillväga när man ska byta elavtal. Förhoppningen är att den här artikeln ska kunna hjälpa någon där ute som behöver lite vägledning just inom det här området. Artikeln kommer därför att ta upp det viktigaste som du behöver veta när det kommer till elavtal och elpriser.

Vad påverkar priset?

De olika elbolagens priser kan variera en hel del. Det finns vissa leverantörer som är väldigt billiga, medan andra är dyrare. Idag finns det ett gäng olika faktorer som påverkar elpriset, bland annat:

  • Vädret kan i väldigt stor utsträckning påverka elpriserna. Detta beror på att en stor del av elbolagen idag använder sig av en stor andel vatten- och vindkraft. Hur mycket vind och regn som kommer kan således påverka priserna en hel del.
  • Politiska beslut kan också påverka elpriserna. Det kan handla om allt från nya skatter till utsläppsrätter.
  • All el handlas idag i Euro på Nord Pool. Detta kan medföra en valutarisk som kan göra så att elpriserna blir högre.

Detta var bara några av alla de faktorer som påverkar elpriserna. Skulle du vilja hitta det absolut billigaste alternativet rekommenderar vi att du jämför elavtal med Elpriser24.se. Allt du behöver göra är att fylla i hur mycket el du förbrukar per år, och sedan tar de fram de bästa alternativen för just dig. Kom även ihåg att många elbolag ofta erbjuder kundrabatt till nya kunder.

Hur byter man elavtal?

Hur ska man gå tillväga när man vill byta elavtal då? Ja, som vi nämnde ovanför tycker vi det är en bra idé att man först och främst jämför sina alternativ. På så sätt kommer du alltid hitta det bästa alternativet för just dig.

Innan du byter elavtal måste du dock först kolla över hur ditt nuvarande avtal ser ut. Det kan nämligen vara så att du har en viss uppsägningstid på ditt elavtal nämligen. När du väl kollat upp hur ditt nuvarande elavtal ser ut och du även vet vilket nytt elbolag som du vill bli kund hos, är det härnäst dags för att du säger upp ditt nuvarande och kontaktar det nya.

Var medveten om att det kan ta upp till 1 månad för att bytet ska gå igenom när det väl är dags. Hur lång tid det faktiskt tar är svårt att säga då det kan påverkas av olika faktorer, men man ska helt enkelt inte förvänta sig att bytet sker direkt.

Ett par slutord

Vi hoppas att du lärt dig ett par nya saker efter denna relativt korta läsning på detta viktiga område. Om du fortfarande har massor av frågor och funderingar som du inte fått besvarat, eller om det dykt upp något nytt, så är du såklart alltid välkommen att skicka ett meddelande.

Kanske tar vi upp dina frågor i en framtida artikel här på WPSTHLM så att fler kan ta del av det vi har att säga om just det.