Allt du behöver veta om GPS-trackers

Saker och ting försvinner ibland oavsett om vi vill det eller inte. Det kan vara allt från att ditt husdjur springer vilse eller att du glömmer var du lagt något, till att något rentav blivit stulet. I dessa fall kan en GPS-tracker vara till stor hjälp för att hitta det du letar efter. 

Men med så många olika typer och märken av GPS-spårare på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är rätt för dig. I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om GPS-trackers så att du kan fatta det bästa beslutet för dina behov.

Vad är en GPS-tracker?

En GPS tracker är en enhet som använder det globala positioneringssystemet för att spåra var något eller någon befinner sig. GPS-systemet är ett nätverk av satelliter som kretsar runt jorden och sänder signaler tillbaka till GPS-mottagaren på marken. Mottagarna använder dessa signaler för att beräkna deras exakta plats.

Den här typen av spårare fungerar alltså genom att ta emot dessa signaler från satelliterna och sedan överföra positionsdata till en server eller app. Användaren kan sedan få tillgång till den här data för att se spårarens aktuella position. GPS spårare kan användas för att spåra fordon, personer, husdjur och till och med föremål som plånböcker och bärbara datorer.

Olika typer av GPS-spårare

Det finns två huvudtyper av GPS-spårare: aktiva och passiva. Aktiva spårare kräver en strömkälla, t.ex. ett batteri, och överför regelbundet positionsdata. Dessa data lagras sedan på servern eller appen så att användaren kan få tillgång till dem när som helst. Passiva spårare har ingen egen strömförsörjning och överför endast data när de är anslutna till en strömkälla, t.ex. när de är anslutna till en dator via USB.

Idag finns det även en hel del olika GPS-trackers för att spåra olika saker som hundar, barn, plånböcker med mera. GPSer för barn och husdjur har exempelvis blivit allt mer populära på senare år eftersom de ger föräldrar och djurägare ett stort lugn. Dessa spårare har ofta formen av en liten bärbar enhet som barnet eller husdjuret bär med sig.

Vad används dessa spårare till?

GPS-spårare har många olika användningsområden, både personliga och kommersiella. Vissa använder dem för att exempelvis hålla koll på sin bil om den skulle blir stulen, medan andra använder dem för att övervaka var äldre släktingar eller barn befinner sig. 

En hel del företag använder också GPS spårare för att hålla koll på företagets fordon och tillgångar. Detta hjälper dem att övervaka de anställdas produktivitet och förhindra stöld och förluster.

Vad kostar en GPS-tracker?

Priset på en GPS-spårare varierar såklart en hel del beroende på vilken typ av spårare och vilka funktioner den har. Enkla spårare kan kosta så lite som 200 kr, medan mer avancerade spårare med ytterligare funktioner kan kosta upp till 2 000 kr.

Allt beror som sagt på dina behov. Om du bara vill ha en spårare för din bil räcker det med en enkel enhet. Men om du vill ha en spårare för att övervaka var dina barn eller äldre släktingar befinner sig så kanske det är värt att betala mer för en spårare med fler funktioner som obegränsad räckvidd och spårning i realtid.

Sammanfattningsvis 

Sammanfattningsvis kan man säga att GPS-trackers kan vara ett användbart verktyg för att spåra var människor, husdjur, fordon och andra typer av föremål befinner sig. 

Det finns ett brett utbud av GPS-spårare på marknaden, så det är viktigt att välja en som uppfyller dina specifika behov. De finns även i olika typer och priser vilket som sagt gör att utbudet är stort och valmöjligheterna många – vi rekommenderar därför att man gör en ordentlig research för att säkerställa att man hittar rätt utifrån ens egna preferenser.