Använd dessa tips för att hålla dig säker på nätet

Vi vet alla att internet kan vara en farlig plats. Hackare, bedragare och identitetstjuvar letar alltid efter nya sätt att stjäla vår information eller våra pengar. Därför är det viktigt att vidta försiktighetsåtgärder när vi är på nätet och surfar runt där.

Allt från ett bra lösenord, förnuftigt tänk och säkerhet vid online shopping är viktigt att ha i åtanke när du använder internet och besöker olika webbplatser. Vi hoppas att de tips vi kommer att ta upp i dagens artikel kan hjälpa dig att öka din säkerhet online och därmed skydda dig från olika hackare och cyberbrott samt att hålla din dator säker.

Ta fram papper och penna för nu sätter vi igång!

Skaffa ett bra och starkt lösenord

Idag behöver du ett lösenord nästan på alla typer av olika sajter som ger dig som användare möjlighet att skapa ett konto på webbplatsen. Det kan vara allt från ett konto på Facebook till ett spelkonto på något av alla de utländska nätcasinon som går att börja spela på idag.

När det gäller dina lösenord måste du se till att de är starka och unika. Ett starkt lösenord är ett lösenord som är svårt för andra att gissa och ett unikt lösenord är ett lösenord som bara används för ett konto på en enda webbplats.

Du kan skapa ett starkt lösenord genom att använda en kombination av bokstäver, siffror och symboler, och du kan göra du kan göra det ännu starkare genom att använda en kombination av stora och små bokstäver. Vi rekommenderar även att du använder en lösenordshanterare så att du kan lagra dina lösenord på ett säkert sätt utan att behöva komma ihåg alla i huvudet.

Använd aldrig samma lösenord på mer än en webbplats

Vi gick in lite på detta i den föregående punkten, men vi anser att det är värt att ha det som en egen punkt eftersom det är så otroligt viktigt att inte glömma bort detta.

Det är nämligen så att om en hackare lyckas stjäla ditt lösenord har de tillgång till alla dina konton som använder det lösenordet. Därför är det viktigt att använda olika lösenord för olika webbplatser. Många gör exempelvis felet att ha samma lösenord till sin mail som till många andra av deras konton. Och detta innebär alltså en väldigt stor säkerhetsrisk som man vill undvika.

Använd en VPN

Ett annat sätt att vara säker på nätet är att använda en VPN (Virtual Private Network). Detta är en tjänst som krypterar all din internettrafik och dirigerar den via en säker server. Detta innebär att alla som försöker snoka i dina aktiviteter endast ser krypterad data som de inte kan ta del av.

En VPN gör det också möjligt för dig att ändra din IP-adress, vilket kan vara användbart om du vill komma åt webbplatser som bara är tillgängliga i vissa länder. Du kanske befinner dig utomlands men ändå vill besöka en webbplats i Sverige – då ändrar du kort sagt bara din plats eller VPN-server till en server som står i Sverige och så har du löst det problemet.

Tänk efter innan du klickar

När du är online är det viktigt att tänka efter innan du klickar. Hackare kan använda skadliga länkar och bilagor för att infektera din dator med virus eller stjäla din personliga information.

Så innan du klickar på en länk ska du se till att du vet var det kommer att ta dig. Och om du inte är säker, klicka inte på den! Samma sak gäller för e-postbilagor. Öppna bara bilagor från personer som du känner och litar på – men var försiktig även då.