Använd internet för att hitta rätt elbolag

Elkostnaderna har ökat rejält under den senaste tiden och som det ser ut kommer denna trend möjligtvis att fortsätta. Därför är det viktigare än någonsin att du agerar för att få det bästa erbjudandet för din el.

Och som tur är så har vi nätet som gör att den här processen mycket enklare tack vare alla smarta tjänster som finns därute. Det finns alltså mängder med onlinetjänster som hjälper dig att jämföra och byta elbolag – och om du inte redan har testat så är det möjligt att du bli förvånad över hur enkelt det är att byta till ett nytt elbolag.

Men hur använder man internet för att hitta och byta till ett billigare elbolag då? Ja det är just detta vi kommer att titta lite närmare på i den här artikeln. Vi kommer även att lyfta fram några av de olika saker du bör jämföra när du ska fatta ditt beslut.

Ta fram papper och penna så att du kan anteckna, för nu sätter vi igång!

Jämför elbolag hos elbolag24.se

Elbolag24.se är en av de webbplatser som kan hjälpa dig att jämföra elbolag i Sverige. Du kan hos dem under loppet av en minut hitta de bästa elbolagen för just dina unika krav och behov. Webbplatsen är också fylld med en hel del användbar information gällande elbolag och elavtal som du också borde ta del av.

När du ska jämföra elavtal hos elbolag är det bra om du känner till några av de viktigaste sakerna relaterat till detta. För även om du inte behöver göra själva jämförelsejobbet är det bra om du förstår vad de olika elbolagen kan erbjuda dig.

Fast eller rörligt elpris?

Det finns två huvudtyper av elavtal som elbolagen kan erbjuda sina kunder: fast eller rörligt elavtal. Ett fast pris innebär att ditt elpris förblir detsamma under en bestämd tidsperiod, medan ett rörligt pris kan stiga eller sjunka beroende på marknaden. När du väljer ett elpris är det viktigt att väga för- och nackdelar med respektive typ av pris mot varandra.

Fasta priser erbjuder förutsägbarhet och kan hjälpa dig att budgetera din elanvändning. De är dock inte är lika konkurrenskraftiga som rörliga priser när marknadsförhållandena är gynnsamma. Rörliga priser ger möjlighet till besparingar när förhållandena är gynnsamma, men du måste vara beredd på prisförändringar. Så om du har en tight budget kanske det är klokt att ta ett fast pris så att du vet exakt vad du ska betala varje månad.

Jämför påslag och fasta avgifter

Det kan vara komplicerat att jämföra påslag och fasta avgifter på elbolagens elavtal, men om du vill spara extra mycket på ditt elavtal är det viktigt att jämföra detta.

Påslag är något som man endast behöver fundera kring om du är på jakt efter ett rörligt elavtal. När vi talar om tilläggsavgifter för el talar vi om de extra kostnader som kan läggas till i ett elavtal utöver inköpspriset för energin. Ett tillägg består i allmänhet av ett visst antal ören/kWh som elbolaget lägger till energipriset per kWh.

De fasta utgifterna är de som inte förändras oavsett hur mycket el du använder. De är ofta desamma för alla kunder i ett visst elavtal, men vissa elbolag erbjuder lägre fasta avgifter än andra. I regel ligger dessa fasta avgifter mellan 40 – 60 kr inkl. moms, men de kan som sagt variera från elbolag till elbolag.

Sammanfattningsvis

Ja, som du ser finns det en hel del saker som är bra att känna till när det kommer till att jämföra och byta elbolag. Ett exempel på detta är det här med fast och rörligt elpris – och som vi ska så kan det vara värt att fundera igenom detta noga eftersom det blir lättare att planera med ett fast pris, medan ett rörligt pris kan göra att du slipper betala lika mycket om elpriserna är låga (och tvärtom kan det bli dyrare under perioder också).

Vi hoppas att den här artikeln har gett dig några användbara tips och information för att hjälpa dig att komma igång! Om du har några frågor är du alltid välkommen att kontakta oss så ska vi försöka hjälpa dig så gott vi kan.