Den enkla guiden för dig som vill ta ett smslån via nätet

När det gäller att låna pengar finns det många alternativ som du kan välja mellan. Vissa alternativ kan verka bra rent prismässigt, men kanske har dem konstiga och avancerade lånevillkor. Medan vissa andra kanske är något sämre när det gäller ränta och andra avgifter, men det är lättare att förstå vilka villkor som gäller. Av den här anledningen är det viktigt att man läser på och kollar runt för att hitta det bästa alternativet.

Just det här med att kolla runt och jämföra olika lån och långivare är numera lättare än någonsin tidigare tack vare internet. Det är faktiskt oerhört enkelt att ta en titt på väldigt många lånemöjligheter på kort tid och det finns mängder med bra information på området lån och krediter att ta del av via nätet.

Är det så att du letar efter ett förhållandevis litet lån som kan betalas ut så kan ett smslån som du tar via nätet vara något för dig att kolla in. I den här enkla guiden kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om just detta – allt från hur de fungerar till både för- och nackdelar med smslån.

Nu kör vi igång!

Vad är smslån för något?

Smslån är en typ av kortfristigt lån som tidigare gick att ansöka om via sms. Idag sker låneprocessen istället på internet, men namnet lever kvar och det är därför smslån har namnet som det har. Det är helt enkelt något som finns kvar som benämning, men själva tekniken att bara skicka ett sms används inte längre.

Dessa lån rör sig vanligtvis om små belopp som ligger mellan 1 000 kr och 10 000 kr. Lånen måste oftast även återbetalas inom loppet av några få veckor eller månader. Smslån kan därför passa om man har en oförutsedd kostnad som dyker upp hastigt, samtidigt som man vet att man kommer få in tillräckligt med pengar inom kort (t.ex. lön från jobbet) för att kunna betala tillbaka.

Om du väljer att ansöka om ett smslån så kommer pengarna att sättas in direkt på ditt bankkonto så fort låneansökan har beviljats av långivaren. Och eftersom smslån kan behandlas snabbt och utan något fysiskt pappersarbete är det inte ovanligt att du kommer ha pengarna på ditt konto redan samma dag som du skickat iväg din ansökan.

Finns det smslån utan UC?

När det gäller att låna pengar är de flesta människor medvetna om att deras kreditvärdighet spelar en roll för om de blir godkända för ett lån eller inte. Vad många dock inte inser är att det faktiskt finns olika typer av upplysningsföretag som långivare kan använda. Den vanligaste typen av kreditprövning kallas UC-kontroll och utförs av Upplysningscentralen.

Vissa långivare väljer dock att använda andra aktörer, till exempel Creditsafe eller Safenode. Det är inte ovanligt att smslån använder sig av dessa alternativa upplysningsföretag för att genomföra kreditkontroller. Den största fördelen med detta är att smslån utan UC kan vara mer tillgängliga för personer med lägre kreditvärdighet hos UC.

Fördelar med smslån

Det finns flera fördelar med att ta ett SMS-lån online. Den kanske mest uppenbara fördelen är att dessa lån kan behandlas snabbt och enkelt via nätet. Du kan som sagt vanligtvis ha pengarna på ditt konto inom 24 timmar efter att din ansökan har godkänts. Detta gör att dessa lån passar bra för personer som behöver tillgång till snabba pengar för att täcka upp en nödsituation. 

En annan fördel med sms-lån är att de ofta har låga krav på vem som kan ansöka. Många långivare kräver till exempel inte att du har en regelbunden inkomst för att få ett lån godkänt. Anledningen till varför detta är en fördel är såklart eftersom alla personer kan råka ut för nödsituationer som de behöver snabba pengar till, och då finns det alltså ett alternativ även för de personer som kanske inte har tillräckligt hög kreditvärdighet till någon annan lånetyp.

Nackdelar med smslån

Det finns förstås också vissa nackdelar med att ta ett smslån som är viktiga att lyfta upp för att kunna ge en fullständig bild kring smslån. Allt är nämligen inte guld och gröna skogar när det gäller lån, och särskilt inte smslån.

En av de största nackdelarna är den höga lånekostnaden. Smslån har vanligtvis mycket högre räntor än andra typer lån, vilket gör dem dyrare i längden. Och just det faktum att de är så lättillgängliga för många personer kan såklart också vara en nackdel eftersom personer som kanske inte borde ta lån ändå kan göra. Därför krävs det självinsikt och att kunna begränsa sig själv om man är i en situation där lån kanske inte är den bästa lösningen.

Den höga räntekostnaden gör det viktigt att jämföra olika långivare innan man skriver under något låneavtal. Genom att jämföra flera aktörer och deras erbjudanden kan man nämligen öka sannolikheten att man hittar ett bättre erbjudande än första bästa man hittar på nätet.

Till sist vill vi även nämna det faktum att smslån vanligtvis också har väldigt strikta återbetalningsvillkor. Om du missar en betalning eller är sen med en betalning kan du drabbas av höga straffavgifter. Detta kan göra det svårt att betala tillbaka lånet, vilket leder till ännu större ekonomiska skulder. Det är med andra ord viktigt att man sköter återbetalningarna så att de kommer in i tid.