Hur kan man tjäna pengar på sin webbplats?

Trots att vi inte rekommenderar att din initiala tanke med att starta upp en blogg ska vara att tjäna pengar, så finns det nog ingen som inte tycker det är trevligt med lite extra pengar in på kontot.

Många tror att för att man ska kunna tjäna pengar på sin blogg behöver man vara hur stor som helst och knyta kontakter med stora företag. Detta stämmer dock inte riktigt. Såklart kommer du kunna tjäna mer pengar ju fler läsare du har och ju större företag du gör samarbeten med. Med detta sagt går det att tjäna en ganska bra slant på sitt bloggande även fast man inte är så himla stor.

Innan vi sätter igång vill vi bara passa på att påpeka vikten av att du alltid ser till att markera ut när du annonserar på din blogg. Det finns många som myglar med detta, vilket inte är något vi rekommenderar. Du vill vara så transparent som möjligt mot dina läsare, och faktum är att man måste annonsmärka enligt lagen!

Registrera din webbplats på Google Adsense

Om du har svårt att få till samarbeten med företag kan Google Adsense vara ett väldigt bra alternativ för att börja dra in pengar på sitt bloggande. Detta är Googles egna annonssystem som vem som helst kan registrera sig på.

När du väl registrerat dig och blivit godkänd kommer du kunna lägga in Adsense-annonser på din webbplats. Det fina med dessa annonser är att de anpassa beroende på vad dina besökare tidigare sökt efter på Google.

Hur ser det ut med annonsintäkterna då? Jo, du som har satt upp Adsense-annonserna på din webbsida kommer få betalt beroende på hur många som ser och klickar på annonserna. Även om du har lite trafik kommer du kunna dra in en slant, men räkna inte med att kunna dra in några enorma belopp till en början iallafall.

Lägg in affiliate-länkar i din text

Först och främst, vad är affiliate? Enkelt förklarat är affiliatemarknadsföring ett samarbete mellan en hemsida eller blogg (affiliate) och en annonsör som till exempel en e-handel.

Det hela går ut på att att hemsidan eller bloggen i fråga sak leder trafik från deras hemsida till annonsörens webbplats. Om besökarna sedan köper annonsörens produkt eller använder deras tjänst kommer den webbplats som skickade besökarna dit (affiliate) att erhålla en viss provision för detta.

Vi rekommenderar att du främst marknadsför företag och tjänster som är inom samma nisch som din webbplats. Detta kommer uppfattas med naturligt för dina besökare och sannolikheten att de klickar in på annonsen är således mycket större. Du ska dessutom kunna stå bakom det du marknadsför, så välj noga ut vilka företag du lyfter fram på din webbplats.