Hur sprider man risken i aktieportföljen?

Aktieinvesteringar innebär alltid en viss risk. Det finns inget som garanterar att alla dina innehav ska utvecklas bra, och därför är det också viktigt att man sprider sina risker. Genom att sprida riskerna minskar du den totala påverkan på aktieportföljen om ett enskilt företag skulle gå dåligt.

Detta är ett väldigt viktigt område att förstå sig på när man investerar i aktier och andra värdepapper. Vi tänkte därför att det kunde passa bra om vi gick igenom detta så att fler kan lära sig om hur de ska agera på de finansiella marknaderna. Förhoppningsvis hjälper det någon därute. Men skulle du ha fler frågor kring detta är du alltid välkommen att kontakta oss.

Nu kör vi igång!

Hur många aktier bör man äga?

Ett av de mest effektiva sätten att sprida sina risker när man investerar är genom att äga flera olika bolag. Då kommer alltså varje aktie få en mindre påverkan på portföljen, vilket är jättebra om ett eller flera företag skulle gå dåligt under en period.

Man brukar säga att en rimlig målbild är att försöka äga mellan 10-15 olika bolag inom 5-6 olika branscher. Hur man ska fördela dem olika bolagen finns det många åsikter om, men ett enkelt upplägg är att äga ett lika stort innehav i samtliga aktier (dvs 10% i varje om man har 10 bolag).

Köp bolag i olika branscher

En vanlig tumregel är som sagt att ha aktier i 5-6 olika branscher, och det finns såklart en väldigt bra anledning till detta. Precis som att enskild bolag kan utvecklas dåligt så kan naturligtvis även enskilda branscher göra detta. Så om du har en spridning även inom detta område kommer du kunna minska den negativa påverkan om detta skulle ske.

Det finns en mängd olika branscher tillgängliga att investera i. Men på senare år har tech och igaming blivit extra populära bland spararna. Men att välja ut vinnarna här kan vara svårt då dessa branscher förändras snabbt, och då kan det vara värt att köpa fonder istället för enskilda aktier.

Så om du känner att du vill investera i teknikföretag genom att äga fonder kan du läsa på mer om teknikfonder hos hemsidan Placerapengar. Vi rekommenderar starkt att du läser på ordentligt innan du investerar dina pengar så att du har koll på vad du faktiskt gör för något.

I slutet av dagen är det du själv som väljer vilka branscher du ska äga aktier eller fonder i. Och du måste såklart inte ha 5-6 branscher, du kan ha både fler och färre än så. Huvudsaken är att du gör dina egna analyser och inte litar blint på vad andra säger.

Ingen portfölj är riskfri

En viktig sak att komma ihåg är att du aldrig kommer ha en helt riskfri portfölj, oavsett om du väljer att följa konstens alla regler med att äga 15 bolag utspridda över 6 branscher. Aktier och investeringar överlag har alltså alltid en viss mängd risk som man aldrig kommer ifrån helt.

Om du har riktig otur kan du förlora stora delar eller t.o.m. allt du har investerat. Detta är därför något du bör vara beredd på att det kan hända och vårt råd är att du aldrig investerar pengar du inte har råd att förlora.