Låna pengar via nätet (5 saker du bör känna till)

Att låna pengar via nätet är ett populärt sätt att få pengar utan att behöva gå igenom besväret med att besöka fysiska kontor hos olika banker och långivare. Det går betydligt snabbare och ansökan kan skickas in närsomhelst vilket gör processen smidigare.

Men faktum är att det faktiskt finns ett par olika saker som du bör veta om att låna pengar på nätet innan du fattar ditt beslut. Så i den här artikeln kommer vi att utforska 5 viktiga saker som kan avgöra om det är rätt för dig att låna från en långivare via nätet eller inte.

Jämför flera banker och långivare

Det är inte särskilt bra att ansöka om lån hos första bästa bank som man hittar. Anledningen är att det ofta går att hitta bättre ränta och lånevillkor om man jämför de tillgängliga alternativen.

Därför rekommenderar vi starkt att du gör detta innan du bestämmer dig för var du ska skicka in din låneansökan. Och lyckligtvis finns det jämförelsesajter som hjälper dig att enkelt jämföra flertalet olika banker och långivare på en och samma gång.

På det sättet kan du enkelt hitta baken med den bästa räntan, de bästa villkoren och den bästa kundupplevelsen överlag. Dessutom har många jämförelsesajter filter som gör att du kan begränsa din sökning utifrån lånebelopp, återbetalningstid, ränta, månadsbetalningar osv. Jämför kreditkonto utan UC, eller något annat typ av lån, hos Utanuc.se som är en bra aktör när det gäller just detta.

Alla lån är inte likadana

Ja, så är det faktiskt. Räntesatserna och villkoren kan variera en hel del beroende på vilken typ av lån det gäller. Därför är det viktigt att man är påläst om de olika lånetyperna.

Snabblån är exempelvis optimalt för dig som behöver en mindre summa pengar snabbt för att täcka ett oförutsedd kostnad. Ett bolån är däremot endast bra att ansöka om ifall du har planer på att köpa bostad.

De vanligaste lånen är:

  • Snabblån
  • Privatlån
  • Kreditkonton
  • Bolån
  • Billån

Jämför dem alla och välj noggrant det som har de bästa egenskaperna för din situation. Men glöm inte bort att ta hänsyn till räntor, avgifter, återbetalningsvillkor och krav på kreditvärdighet.

Tänk på vilken löptid olika lån har

Detta är också något att ta på allvar. Alla lån har en viss återbetalningsperiod (s.k. löptid) och hur länge det är beror på vilken lånetyp det är. Snabblån har t.ex. generellt sett kortare löptid jämfört med andra typer av lån.

Se därför över detta innan du skickar iväg din ansökan. Det är nämligen väldigt viktigt att du kan betala tillbaka pengarna i tid för annars kan ditt ärende skickas till Kronofogden om det går riktigt illa.

Fundera på om du faktiskt måste låna pengar

Kom ihåg att det inte är billigt att låna pengar och att du bör försöka undvika lån om det finns möjlighet till det. Fundera därför igenom din situation noga för att komma fram till om ett lån är nödvändigt.

Men om det är så att du verkligen behöver ett lån ska du alltså alltid jämföra banker och långivare innan för att få lägsta möjliga ränta.

Låna inte mer än du behöver

Denna punkt hänger delvis ihop med den ovanför. Om du bestämt dig för att det är ett klokt val att låna pengar bör du endast låna så mycket som du faktiskt behöver.

Låna inte ett större belopp om det innebär att din ekonomiska situation blir ännu sämre efter att lånet har betalats tillbaka. Om du tar på dig för mycket skulder kan det snabbt bli farligt för din privatekonomi.