Såhär skaffar du ett kreditkort snabbt och enkelt online

Det är ganska enkelt att skaffa ett kreditkort online. Faktum är att hela processen kan göras på bara några minuter. Det svåra är att bestämma sig för vilket kreditkort du ska skaffa. Det finns så många olika alternativ nuförtiden vilket gör att man kan känna sig överväldigad över alla val man kan göra. Detta är något som försvårar processen, men det finns hjälp att få!

Här idag kommer vi på WP-STHLM reda ut några av de vanligaste frågor om hur kreditkort fungerar, vad du ska tänka på innan du skaffar ett, vilka olika typer det finns och vilket alternativ som är optimalt för dig.

Nu ska vi inte dra ut på detta längre, så fram med papper och penna för nu sätter vi igång!

Hur fungerar kreditkort?

Kreditkort är ett bekvämt sätt att göra inköp och de kan också hjälpa dig att bygga upp din kredithistorik. Men hur fungerar de egentligen? När du använder ett kreditkort lånar du i princip pengar från kreditkortsbolaget. Du får en samlingsfaktura i slutet av varje månad för alla dina inköp, och du har möjlighet att betala räkningen helt eller delvis.

Om du betalar hela beloppet på en gång slipper du att betala ränta på dina inköp. Men om du bara gör en delbetalning kommer du att debiteras ränta på det återstående saldot fram till nästa månadsfaktura. Det är alltså viktigt att vara uppmärksam på dina utgifter och se till att du har råd att betala hela saldot varje månad om du vill undvika räntekostnaden.

Vilka kreditkort finns det? 

Det finns fyra huvudtyper av kreditkort: matkort, resekort, bensinkort och premiumkort. Matkort utfärdas vanligtvis av livsmedelsbutiker och ger dig rabatter och bonusar vid köp av varor. Resekort kommer ofta med extra reseförsäkringar och möjlighet att samla poäng för en ny resa.

Bensinkort används för att tanka och ger vanligtvis rabatter på bränsle och andra produkter på bensinstationer. Premiumkort brukar ha mer exklusiva förmåner, som tillgång till flygplatslounger och prioriterad biljettbokning. Oavsett vilken typ av kreditkort du letar efter finns det säkert ett alternativ som passar dig.

Vad krävs för att få ett kreditkort?

För att du ska kunna kvalificera dig för ett kreditkort måste du visa att du har en stabil inkomst och en god kreditvärdighet. De flesta kreditkortsutgivare kräver att du har ett jobb eller någon annan källa till regelbunden inkomst. De tittar också på din kredithistorik för att se om du har kunnat hantera krediter på ett ansvarsfullt sätt tidigare. Du får inte heller ha några aktiva skulder hos Kronofogden.

Det finns en chans att du som arbetslös, sjukskriven eller med lågavlönat arbeta kan få ett kreditkort beviljat, men det blir aningen svårare eftersom kreditkortsbolagen ser det som en ökad risk. Men om man kan visa upp att man tidigare varit bra att hantera lån och krediter (en bra kredithistorik) så kan man öka sina chanser att bli beviljad.

Hur ansöker jag om kreditkort?

Att ansöka om ett kreditkort är enklare än du kanske tror. Börja med att jämföra olika kortföretag  på nätet för att hitta det erbjudande och den typ av kort som passar dig bäst. Det finns idag en hel del olika aktörer på marknaden, och ifall du vill hitta det bästa kreditkortet 2022 så rekommenderar vi starkt att du jämför de tillgängliga alternativen på marknaden.

När du har hittat ett lämpligt erbjudande är det bara att ansöka om ett kreditkort genom att fylla i en ansökan online och identifiera dig med BankID. Nästa steg är att banken/kreditkortsföretaget gör en kreditupplysning på dig. Om du blir godkänd för ett kreditkort får du därefter ett kortavtal, med tillhörande villkor och dokumentation, som ska skrivas under. Som du kanske märker så är det inte en särskilt avancerad process och de flesta blir faktiskt förvånade över hur enkelt det är.

Tänk på detta när det gäller kreditkort

Vi rekommenderar alla som använder kreditkort att använda dem på ett ansvarsfullt sätt. Det innebär i praktiken att inte handla för mer än vad man klarar av att betala tillbaka och att undvika att köpa saker bara för att man får bonusar eller liknande.

Om man har ett sunt förnuft och ser till att man har god koll på sin ekonomi så kan ett kreditkort vara ett bra verktyg att ha tillgång till. Men allt handlar alltså om hur det används och hur mycket ansvar man tar för att sköta sin privatekonomi på bästa sätt.