Skaffa nytt elavtal – 2 viktiga saker att tänka på

Ett bra elavtal är en riktigt viktig del för ett fungerade hem. Trots detta är det många som inte tar sig tiden att välja avtal, utan istället låter de ett anvisningsavtal träda i kraft. Detta sker nämligen automatiskt om du inte själv väljer vilken elleverantör du vill vara kund hos. Det negativa med dessa avtal är att de i regel är mycket dyrare än alla andra typer av elavtal.

Försök därför alltid att göra ett aktivt val när det kommer till att välja elavtal. Det är dock helt förståeligt om det kan kännas svårt att veta vilken elleverantör man ska vända sig till och vilket avtal som är bäst för just din unika situation.

Men för att förenkla den här biten och eventuellt räta ut några frågetecken tänkte vi att det kunde vara en bra idé att skriva en artikel kring detta ämne. I den här artikeln kommer du därför kommer du kunna ta del av två olika tips som kan vara bra att känna till i samband med att du ska välja elavtal. Förhoppningsvis kommer detta leda till att valet känns lite lättare och lite mer självklart.

Kan man få rabatt?

Många baserar sina köpbeslut på priset och det kan faktiskt vara en avgörande faktor och det gäller egentligen oavsett vilken produkt eller tjänst man talar om, dvs även elavtal. Och trots att man bör kolla in priset så att man inte betalar för mycket så bör man inte heller stirra sig blind på det.

Det är ju dock alltid väldigt trevligt att kunna spara någon extra krona för att man hittade ett billigare alternativ som erbjuder samma kvalitet. Nya kunder erbjuds ofta nykundsrabatt av elleverantörerna när man ska teckna ett nytt elavtal.

Är det så att du vill få ett så lågt pris som möjligt bör du leta efter elbolag med nykundsrabatt. Detta brukar vara ett av de lättaste sätten att få ett lägre pris på sitt elavtal, och värt att komma ihåg är att rabatten vanligtvis är aktiv under det första året man är kund hos det elbolaget.

Nu när vi pratar om att hitta billiga elavtal bör vi kanske även passa på att nämna vikten av att jämföra påslaget och de fasta avgifterna. Dessa två faktorer kan nämligen variera en hel del från elbolag till elbolag, och därför är det även väldigt viktigt att man ser till att kolla in detta innan man gör sitt val.

Vilket typ av avtal är billigast?

I dagsläget finns det två typer av elavtal: avtal med rörliga priser och avtal med fasta priser.

Men vilken av dessa är det billigaste alternativet? Saken är den att detta faktiskt kan förändras från månad till månad. Avtal med rörliga priser följer nämligen marknadspriser på elbörsen och kan därför bli både dyrare och billigare än avtal med fast pris.

Historiskt har man kunnat se är att avtal med rörliga priser är det elavtal som du i längden kommer kunna spara mest pengar på. Det finns dock inga garantier för att de rörliga priserna alltid är lägre då priserna alltså varierar.